Pages

1 Ocak 2013 Salı

Sağlıklı Yaşam İçin Öneriler Spor ve Egzersiz in önemi

GOOGLE REKLAMLARI
Biz genel olarak sağlığımızın bozulmadığını veya bedenimizle ilgili bir ima, rahatsız edici bir bakış olamadığı sürece gerçek anlamda form tutmayı pek düşünmüyoruz. Formdayım deyip 2 kat merdiven çıkınca nefes nefese kalıyoruz. Formda olmak yerine getirmemiz gereken bedensel hareketleri veya günlük işlerimizi bizi rahatsız edecek kadar yorulmadan yapabilmekten geçmektedir. Spor ve egzersiz yapmayı günlük yaşamımızdaki yemek içmek nefes almak gibi düşünmeye başladığımızda sağlıklı ve güçlü oluruz. Bedensel gücün zihinsel gücü de geliştirdiğini de unutmamak gerekir. Bu sebeple spor ve egzersize sağlıklı iken başlayıp formumuzu korumak gerekir. Gelelim spor ve egzersiz yapılırken dikkat edilecek hususlara:Egzersize Başlarken
Egzersize başlarken ölçülü olup dozunu yavaş yavaş arttırmak gerekir. Haftada 2 kez 20 dakika sevdiğiniz egzersizleri uygulayıp, dozunu arttırarak yaklaşırsanız, kendi vücudunuzun sınırlarını tanıyıp onları yavaş yavaş aşmış olacaksınız.
Zayıflamak İsteyenler
Eğer zayıflamak istiyorsanız bazı zorlukları da göz önünde bulundurarak, bazı şeylerden fedakarlık etmeniz gerekecek.
Daha fazla hareket etmelisiniz. Günde üç kez, en az 10 dakika olacak şekilde sandalyenizden kalkıp, ayakta durarak ya da sadece hareket ederek başlayabilirsiniz. Merdivenleri kullanın. Günde 30 dakikanızı, bahçe işleri ya da yürüyüş gibi hoşlandışınız bir aktiviteye ayırın. Kısa mesafelerde arabanızı kullanmayın. Otobüs ya da servisten bir durak önce inip yürüyün.
İş yerinde dahili telefonu kullanmak yerine iş arkadaşlarınızın masalarına yürümek dahi hem sizi rahatlatacak hemde kilo vermenize yardımcı olacaktır.
Bunlardan uzak durmanızı tavsiye ederim:
Salam, Sosis, Jambon, Tam yağlı peynirler, Dana eti, Pirzola, Tereyağı (günde en çok 3 çay kaşığı), Sıvı yağ (günde en çok 3 çay kaşığı), Mayonez, Salata sosu (en çok 1 çorba kaşığı)
Alışveriş Önerileri
Aç karnına alışverişe çıkmayın. Marketlerde, yememeniz gereken gıdaların ( yukarıdakiler gibi ) bulunduğu reyonlara uğramamaya çalışın. İşlenmiş veya hazır gıdalardan uzak durun. İhtiyacınız kadar alın, almazsanız yemezsiniz.
Yemek Yerken

    Ayakta ve televizyon karşısında yemeyin.
    Yemekten önce bir bardak su için.
    Yemeğe az yağlı bir çorba ya da salata ile başlayın.
    Ekmek ve tereyağını masadan kaldırın.
    Porsiyonlarınızın miktarını ayarlayın. Tabakları masada değil
    mutfakta hazırlayın.
    Yavaş yiyin, doyduğunuzu fark edin.
    Yemeklerden sonra masayı toplayın, gelip geçerken atıştırmayın.

    Tabağınızdakileri tamamen bitirmek zorunda değilsiniz.
    Tuzu azaltın.

Yemek Pişirirken
Yağ kullanmayın, yapışmayan tencereleri ve tavaları tercih edin.
Kızartmalardan uzak durun, fırın ya da ızgarayı tercih edin.
Etin yağlı kısımlarını ve tavuğun derisini pişirmeden önce ayırın.
Yemeklere sos eklemeyin.
Gereğinden fazla yemek hazırlamayın.
Mangalı unuturun beyler özellikle
Dikkat! Dikkat!
Abur cubur atıştırmayı, acıkmadan yemeyi ve hızlı yemeyi unutun. Üç öğün düzenli yemek yiyin, aralarda sık sık hafif bir şeyler yemek kilo vermeyi başlatır. Daha az kırmızı et, daha fazla tavuk ve balık yiyin. Sebze ve meyveye ağırlık verin. Alkolden uzak durun. Alkol yağ depolanmasını artırır. Zaten alkol alarak sağlıklı olamazsınız
Son olarak günde 6-8 bardak su için..

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.