Pages

23 Ocak 2013 Çarşamba

Burun yıkama sıvısı ne işe yarar? İşte Cevabı

GOOGLE REKLAMLARI
DR. ERENEROĞLU
Doktorum alerji için bana burun yıkama sıvısı verdi. Ancak ben bunun ne işe yaradığını anlamadım. Bunun alerji ile ne ilgisi var ve nasıl kullanılıyor? F.G./Kar

Normal şartlar altında cilia adı verilen ve burnun içini döşeyen tüysü yapılar; birtakım bakterileri ve zararlı maddeleri yakalayarak vücuttan uzaklaştırırlar.

TUZLU SU KULLANILIR
Fakat hastalık nedeniyle burun ve geniz şişip ödem yapınca; cilialar da işlerini yapamaz bir hale gelir ve atıklar burun içerisinde birikir. Bu gruba alerjiye neden olan polen ya da diğer uyaranlar da dahildir. Burun yıkama sıvıları olarak belirli yoğunlukta tuzlu su kullanılır ve yıkama yoluyla kanallar temizlenir ve zararlı maddeler uzaklaştırılır. Kullanılan bu sıvı; aynı zamanda burun içi dokusunun nemini geri kazandırır ve dokudaki şişliği de önemli ölçülerde azaltır. Böylece hava yolları açılır ve hastanın nefes alması kolaylaşır.

***
Mittelschmerz nedir?

Her ay olan ağrım için kadın doğumcuma gittim; Mittelschmerz olduğumu söyledi. Bu nasıl bir hastalık ve tedavisi var mı? D.A./İstanbul

Eğer adet döneminizin tam ortasında karnınızda ağrılı kasılmalarınız oluyorsa ve bu hal her ay tekrarlıyorsa; yumurtladığınızı hissediyor olabilirsiniz. Yumurtlama sırasında yumurtalıklar bir miktar kan ve vücut sıvısı da salgılar ve bunlar karnın içini döşeyen duvarı tahriş edebilir. Her ay tekrarlanabilen bu ağrıya da; adet ortasında meydana geldiğinden Almanca 'orta' ve 'ağrı' kelimelerinin birleşmesinden oluşan Mittelschmerz adı verilir. Aydan aya hangi tarafta olduğu değişebilir ve birkaç saat içerisinde kendiliğinden geçer.
***
Tiroid ilacını kesebilir miyim?

Hipotiroidi olduğum için düzenli ilaç kullanıyorum ama artık sıkıldım; bırakmak istiyorum. L.F./Bolu

Hipotiroidi, tiroit bezinin az çalışması anlamına gelir ve bezin üretemediği tiroit hormonunu yerine ilaçla koymak gerekir. Çünkü tiroid bezinin ürettiği hormonlar; vücudun enerjiyi nasıl kullanacağını belirler, dolayısı ile eksikliği metabolizmayı bozar. Organ sistemlerinin nasıl çalışacağı, ne hızla oksijen tüketecekleri ve diğer hormonlara nasıl cevap verecekleri, hep tiroid hormonlarının denetimindedir. O nedenle bu fonksiyonların düzgün çalışması için eksik olan hormonları düzenli olarak ağızdan almak gerekir. Yani ilacınızı bırakmayın.

Kaynak:Sabah

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.