Pages

13 Şubat 2013 Çarşamba

Real Madrid - Manchester United Şampiyonlar Ligi Maçı 13 Şubat

GOOGLE REKLAMLARI
Jose Mourinho’nun tabiriyle “Dünya’nın beklediği maç”. Şampiyonlar Ligi gruplarını lider bitiren Man Utd ile Dortmund’un arkasında grubu ikinci tamamlayan Real Madrid erken finalde karşı karşıya geliyor. Gerek Jose Mourinho’nun yeniden Sir Alex Ferguson ile karşılaşması, gerek Cristiano Ronaldo’nun eski takımına rakip olması ve tüm bunlar bir kenara Avrupa’nın iki dev kulübünün karşılaşması, elbette büyük bir heyecan ile bekleniyor.
İlk maç için İspanya’ya gidecek olan Manchester United’ın, Real Madrid’e karşı deplasmanda hiç kazanamamış olması İngilizleri muhakkak tedirgin ediyordur. Real evinde oynadığı 4 maçtan 2 galibiyet çıkarırken, 2 maç da beraberlikle sonuçlanmış. Diğer tarafta İngiltere’de ise düdüğü öten taraf Kırmızı Şeytanlar. Man Utd, Old Ttrafford’da oynanan 4 maçın 2’sini kazanırken, 1 maç berabere, 1 maç da deplasman takımının galibiyetiyle sonuçlanmış. Sir Alex Ferguson’un deplasman hedefi galibiyetten çok, iyi bir skor üzerine olacaktır.
Avrupa’nın zirvesinde olmalarına rağmen bu iki ekibin çok da birbirine denk geldiğini söyleyemeyiz aslında. Son olarak 2003 yılında Şampiyonlar Ligi çeyrek finalinde eşleşmişlerdi. İlk maçta Figo ve Raul’un attığı 2 gole, Nistelrooy ile cevap veren Manchester’a ikinci maçta Nistelrooy, Beckham (2) ve Helguera’nın kendi kalesine attığı 4 gol yeterli olmamıştı. Çünkü diğer tarafta Ronaldo hat-trick ile takımını yarı finale çıkarıyordu.
Geride kalan 10 sene, Real Madrid’i daha fazla olmak kaydıyla, iki takımı da çok değiştirdi. Real’in İspanya’daki 11’inden bugüne gelen tek isim Casillas. O da bu maçta sakatlığı nedeniyle oynayamayacak. Diğer tarafta Manchester’da Rio, Giggs ve Scholes hala kırmızı formayı terletiyor. O maçta da ilk 11’de görev alan Rio Ferdinand, muhtemelen bu maçta da 11’de görev alacaktır.
Bu eşleşme geçen sene olmuş olsaydı Real Madrid’in net favori olduğunu söyleyebilirdik. İspanyollar, şampiyon oldukları geçen yılın ardından özellikle motivasyon olarak büyük düşüş yaşadılar. Şampiyonlar Ligi motivasyonu mutlaka farklı olacaktır ama Real’in genel görüntüsü hiç de iç açıcı değil. Özellikle ligdeki puan kayıpları ve takım içi huzursuzluk motivasyon olarak Madrid ekibini etkiliyor.
Diğer taraftan Manchester United ise geçen yılın aksine daha derli toplu. Özellikle Robin van Persie’nin takıma gelişiyle hücumda bambaşka bir takım hüviyeti kazandılar. Ligde rekor puan ile liderler ve Avrupa’da da işler istedikleri gibi gitti. Öyle ki grup son maçlarına formalite icabı çıkmışlardı.
İki takımdan tura yakın görünen Manchester United ancak tek bir soru kafaları karıştırmaya yetiyor. İki ligin kalibresi aynı mı? Real Madrid ile Manchester United’ı kıyaslayabileceğimiz maç hangisi olur? City maçlarında Real etkiliydi ancak o maçlarda City’nin ne denli tutkulu ve motive oynadığı şüpheli. Onlar geçen yılın ardından kafaları rahat bir yıl geçiriyorlar ve bu rahatlık Avrupa kupasında da geçerliydi. Dolayısıyla City çok da doğru bir örnek olmayacaktır. Elimizde bunun dışında somut başka örnek de yok. Dolayısıyla kıyası biraz da sahada göreceğiz.
Manchester United’ın savunma zaafı Real Madrid’in işine yarayabilir. Manchester bu sene savunmada büyük sıkıntı yaşıyor. Bu zayıflık ligdeki konumlarını etkilemedi çünkü istediği zaman gol atabiliyor. Savunmadaki bu zafiyet ibreyi Real’e çevirebilir. Ronaldo, Mesut, Higuain gibi yıldızlar en iyi savunmalara karşı dahi gol atmakta çok zorlanmıyorken, formsuz Manchester savunmasına karşı etkili olabilir.

Real hızlı çıkmayı seven ve seri paslarla rakip kaleye hızlı giden bir takım. Manchester ise 3. Bölgeye girerken çok top çeviren ve araya adam kaçırmayı seven bir takım. Manchester’ın özellikle hücum yaparken top kaybetmemesi kritik. Olası top kayıpları kalelerinde ciddi sorun çıkarabilir.
Manchester’ın aşağı yukarı çıkacağı kadro belli. Kalede de Gea olacak. Rafael, Rio, Vidiç ve Evra ile savunma dörtlüsünü kuracaktır Sir Alex. Önlerindeki ikili değişebilir. Genelde rakipte büyük bir silah varsa Phil Jones kadroda yer buluyor ve adam adama oynuyor. Sir Alex’in, Fellaini’ye karşı da, Bale’e karşı da İngiliz oyuncuyu kullandığı dönemler oldu. Ronaldo için de benzer bir önlem paketi oluşturulabilir. Bu durumda kesik yiyecek adam Cleverley olabilir. Zira Carrick ilk 11 için daha tercih edilesi bir isim görünüyor. Hücumda sağda Valencia olacaktır. Solda Young, Nani ya da Kagawa’yı kullanabilir. Young daha disiplinli olması açısından tercih edilir görünüyor. İleri ikilide de Rooney ve van Persie. Sir Alex’in disiplinli ve mücadeleci bir 11 ile sahaya çıkması bekleniyor. Bu tip bir kadro da en muhtemel 11.
Diğer tarafta Real, kendi bildiği 11’i kuracaktır. Orada da durum çok farklı değil. Sol bek ve forvet haricinde hemen hemen herkesin yeri belli. Real’in kadrosu daha hücumcu, Manchester’ın kadrosu daha mücadeleci olacaktır. Real turu koparmak, Manchester ise Old Trafford’a avantajlı bir skor ile dönmek isteyecektir.
Bu maç için galibiyete yakın taraf elbette ev sahibi Real Madrid’dir. İyi hücum silahları var ve rakibin savunma hattının çok güçlü olduğunu söylemek güç. Özellikle kalede de Gea hala çok güven vermiyor. Diğer tarafta ise daha disiplinli bir Manchester United var. Savunma hattı zayıf olsa da takım savunması muazzam. Rooney’i çizgiden top çıkarırken gördüğümüzde asla şaşırmayız. Valencia bir bekten çok daha fazla savunma yapabiliyor. Bunlar da Fergie’nin elini kuvvetlendiren şeyler. Real kalesi için de çok güvende diyemeyiz üstelik. Savunması da takımın hücum hattının yanında vasat. Maç için avantajlı taraf Real Madrid olsa da tura yakın tarafın Manchester United olduğunu düşünüyorum.

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.