Pages

23 Ocak 2013 Çarşamba

Futbol varis yapar koşu ve yüzme siler Uzmandan uyarı

GOOGLE REKLAMLARI
Hormonlar ve hareketsiz yaşam yüzünden kadınlarda sıkça rastlanan varisler, erkeklerde de sıkıntı yaratmaya başladı. Masa başı çalışma düzeni ve fazla kilonun neden olduğu varislerle mücadelede; koşu, yüzme gibi ritmi değişmeyen sporlar tercih edilmeli.Liv Hospital Damar Cerrahı Prof. Dr. Murat Aksoy; varis ve tedavisi hakkında bilgiler verdi:
Türkiye'de varis çok görülüyor mu?
Evet, çok görülüyor. Eğer kılcal damarların genişlemesini de bu gruba eklerseniz; varislerin görülme oranları yüzde 40'lara ulaştı. Ciltten kabarık, parmak şeklinde, kıvrımlı ve baktığınızda üzerine basmakla sönen varisin görülme oranı ise daha düşük.

KABIZLIK DA RİSKİ ARTIRIR
Çalışan kadınlarda mı, ev kadınlarında mı daha çok varis görülüyor?
İster çalışsın, ister ev kadını olsun; durağan yaşam içinde olanlarda varis daha fazla görülüyor. Bu nedenle ofiste masabaşı iş yapan veya işi sırasında uzun süre ayakta durmak zorunda kalan kadınlarda risk artıyor. Örneğin; öğretmenler, tezgahtarlar ve kuaförlerde sık görülüyor. Ev kadınları ile karşılaştırıldığında; çalışan kadınlar daha erken doktora başvuruyor.
Önlem alarak varisten kurtulmak mümkün mü?
Önlem almak, ortaya çıkmış olan varisleri geri döndürmez. Genetik yatkınlığınız var ise hayatınızın bir bölümünde varis ile karşı karşıya kalma ihtimaliniz yüksek. Ancak varisin görülme yaşını önlem alarak ileriye atabilirsiniz. Sürekli oturarak çalışıyorsanız veya uzun süre ayakta çalışmak zorundaysanız; varis çorabı giymeniz iyi olur. Fazla kilo, riski artırır. Her gebelikte, özellikle çoğul gebeliklerde varis görülme olasılığı daha yüksektir. Kabızlık gibi karın içi basıncı artıran durumlarda da varis olasılığı artar. Varis gelişimini önlemek için, bacak kaslarını güçlendirmek gerekir. Bu amaçlı spor yapmak yararlı olacaktır.
En uygun spor hangisi?
Toplardamarlar içindeki kanın kalbe geri dönüşünü sağlamak için çalışan pompa, bacaktaki kaslarımızdır. Bu nedenle bacak kaslarını geliştiren sporlar tercih edilmelidir. Yürüyüş, koşu, yüzme gibi ritmi değişmeden devam eden sporlar tercih edilmelidir. Voleybol, futbol, basketbol gibi sporlarda; ani deparlar ve ani kas kasılmaları olur. Bu hareketler kas pompası gelişimi için çok iyi değildir.
Erkekler hangi aşamada doktora başvuruyor?
Erkekler kadınlara göre çok daha geç doktora başvuruyor. Bu problem, biraz da görünümlerini ikinci plana atmalarından kaynaklanıyor. Varisler çok belirginleştiğinde veya ciltte renk değişiklikleri olduğu zaman bize geliyorlar. Bu nedenle kadınlar; eşlerinin ya da sevgililerinin bacaklarını da mutlaka takip etmeliler.

Kaynak:Sabah

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.