Pages

27 Mart 2013 Çarşamba

Tatlandırıcılar kaliteli beslenmenin yardımcısı oluyor

GOOGLE REKLAMLARI

Fazla kilolarından kurtulmak isteyen insanların tercih ettiği tatlandırıcılar; dünyanın önde gelen kurumlarının onayıyla piyasaya sunuluyor ve kaliteli bir yaşam sürmeye yardım ediyor!Sağlıklı bir yaşam için; aldığımız kalorilerle harcadığımız kalorilerin dengelenmesi gerekiyor. Bu dengeyi sağlarken, fiziksel olarak aktif olmanın yanı sıra yeterli ve çeşitli bir beslenme uygulamak şart. İşte bu noktada, mevcut kilomuzu korumak veya kilo vermeye yardımcı olmak için yardımımıza tatlandırıcılar yetişiyor.
FAZLADAN KALORİ VERMEZ
Ama son zamanlarda tatlandırıcıların kilo almaya neden olduğuna dair iddialar gündeme geliyor. Oysa Washington Üniversitesi Halk Sağlığı ve Beslenme Merkezi Direktörü Dr. Adam Drewnowski, tatlandıcıların kilo almayla bir ilişkisi olmadığını söylüyor: "Biz, işin uzmanları; tatlandırıcı kullanan kişilerin genelde kilolu olduğunu biliyoruz. Dolayısıyla genelde kilo verme amacıyla kullanılan tatlandırıcılar; kalori vermez, fakat tüketilen tatlandırıcılı gıda ya da içeceğin belli bir hacmi olduğu için kısa süreli doygunluk hissi yaratır."
TOKLUK HİSSİ 20 DAKİKA
Kilo vermeye çalışırken insanların yaşadığı en önemli sorunlardan biri, tokluk hissinin hemen kendini göstermemesidir. Dr. Drewnowski, vücudumuzda doygunluk hissinin nasıl oluştuğunu ise şöyle anlatıyor: "Tokluk hissi, örneğin düşük kalorili bir içecek tükettiğimizde oluşan hacim ve kalori birlikteliğiyle gerçekleşir. İlk 20 dakikada vücudumuz; portakal suyu mu, yoksa süt mü içtiğini ayırt edemez. Diyet bir içecek olup olmadığını anlamaz. Sadece şişkinlik olarak ifade edilen şeyi hisseder. Fakat 20 dakikadan sonra kaloriler devreye girer ve içeceğin içeriği etkisini göstermeye başlar. Bir başka deyişle; düşük kalorili içecekler, 20 dakikadan sonra tokluk hissi yaratmaz."
TATLI ARZUSU DOĞUŞTAN
Dr. Drewnowski, tatlı yeme arzusunun doğuştan olduğunu söylüyor: "İnsanlar, şekerli tada sahip gıdaları tüketmeyi; doğuştan doğal bir şekilde arzular. Yiyeceklerde ve içeceklerde tatlandırıcı tercih etmek, daha çok şeker tüketme isteğine neden olmaz. Nitekim Amerika'da yapılan araştırmalara göre; tatlandırıcı kullananlar daha az şeker, karbonhidrat ve katı yağ tüketiyor. Amerika'da görüyoruz ki; kalorili içecekleri genelde 20'li ve 30'lu yaşlardaki gençler tüketiyor. Tatlandırıcı kullananlar ise daha yaşlı, maddi olarak daha iyi durumda olan, daha iyi eğitimli kişiler. Bu kişilerin sosyo-ekonomik standartları daha yüksek, beslenmeleri de daha iyi. Daha çok sebze, meyve, tahıl tüketiyor, daha çok egzersiz yapıyorlar. Daha az sigara içiyorlar. Yani, kaliteli yaşayanlar tatlandırıcı kullanıyor diyebiliriz."
DÜZENLEYİCİ KURUMLARDAN ONAYLI
Prof. Dr. Emel Alphan, yiyecek ve içecek ürünlerinde kullanılan enerji içermeyen tatlandırıcıların; hem Amerika, hem de Türkiye'deki ilgili düzenleyici kurumlar tarafından onay alınarak piyasa sunulduğunu söylüyor: "Amerikan Diyabet Birliği, Amerikan Diyetetik Birliği ve İngiliz Diyabet Birliği gibi otoriteler; sağlığa zararı olmadığı Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi tarafından da onaylanan aspartam, sakarin, sukraloz ve asesulfam-K gibi düşük kalorili/kalorisiz tatlandırıcıların, yiyecek ve içecekleri tatlandırmak için kullanılabileceği konusunda görüş birliği içinde."
Prof. Dr. Emel Alphan'dan bir tarif
YALANCI TAVUK GÖĞSÜ (8 Kişilik)
 Porsiyon ölçüsü: 1 porsiyon
 Porsiyon adedi: 8
 Değişim ölçüsü: 1/2 ekmek, bir süt
MALZEMELER
 5 su bardağı diyet süt
 1 su bardağından az buğday unu
 2 yemek kaşığı yumuşak margarin
 Yeteri kadar tarçın
 25 adet aspartam tablet veya 10 yemek kaşığı aspartam toz tatlandırıcı veya 8 yemek kaşığı aspartam- asesulfam-K toz tatlandırıcı. YAPILIŞI
Soğuk diyet süte, unu ilave edin ve mikserle karıştırın. Ateşe koyduğunuz bu karışımı, muhallebi kıvamına gelinceye kadar karıştırarak pişirin. İnmesine yakın margarini katın ve iyice karıştırın. Ocağı kapattıktan sonra, birkaç dakika bekleyin, hafif ılıyınca tatlandırıcıyı ekleyin. Karışımı 15-20 dakika mikserle çırpın. Su ile ıslatılmış dikdörtgen şeklindeki cam kaba karışımı dökün ve buzdolabına koyun. Servis yapacağınız zaman üzerini tarçınla süsleyin. Sekiz eşit parçaya bölerek servis yapın.
DİYABETLİLER İÇİN TATLANDIRICILAR
Prof. Dr. Emel Alphan; diyabetliler, obezler ve kilosunu korumak isteyenler için öncelikli konunun, sağlıklı beslenme davranışlarını hayat tarzı haline getirmek olduğunu söylüyor: "Diyabetliler, obezler ve kilosunu korumak isteyenler; eğer tatlı yemek istiyorlarsa, tatlandırıcılarla yapılmış yiyecek ve içecekleri rahatlıkla kullanabilirler. Bu tarz besinlerin kullanılması ile diyabetliler, sağlıklı beslenme programlarına daha rahat uyum sağlayabilir ve kan şekerlerinin yükselmesini önleyebilirler. Tatlandırıcılı ürünler, kan şekerini yükseltmeden tatlı tadını sağlar. Kan şekerindeki yükselmelerin önlenmesi ile, diyabet komplikasyonlarının oluşması azaltılabilir. Bu da, diyabetli kişilerin kaliteli bir yaşam sürmesini, komplikasyonların azalması nedeni ile genel sağlık harcamalarının azalmasını sağlayabilir."

Kaynak:sabah

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.