Pages

15 Mart 2013 Cuma

Kemoterapide Koenzim Q10 etkisi

GOOGLE REKLAMLARI
Vücutta doğal olarak bulunan bir enzim olan Koenzim Q10, bağışıklığı güçlendirerek kanserle savaşıyor. Ayrıca, kemoterapinin ağır yan etkilerinin azaltılmasına yardımcı oluyor.Kemoterapi tedavisi uygulanan birçok kanserli hasta; bağışıklık sisteminin çökmesi sonucu ağır bir süreçten geçer. Yapılan araştırmalar; Koenzim Q10'un, bağışıklık fonksiyonunu olumlu etkileyerek kemoterapinin tolere edilmesini sağladığını gösteriyor. Kanserle mücadelede etkin bir savaşçı olan Koenzim Q10; tıp dünyasında kemoterapi ilaçlarına yardımcı olarak kullanılıyor. Kalp ve beyin sağlığı için hayati katkıları olan Koenzim Q10; kanser tedavisinde yeni keşifler ve yeni rollere de öncülük ediyor. Hücresel bir koruyucu olan bu madde; toksik etkileri azaltma potansiyeli sebebiyle onkoloji tedavilerinde kullanılıyor.
HÜCREYE OKSİJEN TAŞIR
Vücutta doğal olarak bulunan bir enzim olan Koenzim Q10; hücre içinde oksijenin kullanımını artırarak hücredeki enerjinin yükselmesini ve tüketilmesini sağlar. Ayrıca, karaciğer hücrelerine enerji taşınmasını sağlayarak karaciğere bağlı halsizliğin giderilmesinde yardımcı olur. Bu enzim; nefes darlığı, çarpıntı, çabuk yorulma gibi şikayetlere neden olan kalp yetersizliği vakalarında, kalp kasına olumlu etki eder. Kanser; enflamasyon (iltihap) ile ilişkili serbest radikallerin yarattığı hasarın bir sonucudur. Bu kritik ilişki; bilimadamlarını, kanserin yayılmasını önlemek için serbest radikal hasarını sınırlandırma yollarını aramaya itti. Diğer yandan araştırmacılar; sağlıklı dokularda kemoterapi ilaçlarının yıkıcı etkilerini kontrol etmek için yeni yöntemler denemeye başladı. Daha sonra tıp araştırmacıları, doku koruyucu ve anti-oksidan bir molekül olan Koenzim Q10'un kalp ve beyin sağlığı konusundaki şaşırtıcı etkilerini keşfetti.
ÖNEMLİ BİR KORUYUCU
Onkologların, üç yıl öncesine kadar hayvanlarla yürüttüğü çalışmalar; bu enzimin serbest radikal salımına karşı koruyucu olabileceğini gösterdi. Birçok kanser türünde etkili olan Koenzim Q10'un; hem kanserden koruyucu, hem de kanser sırasında tümör karşıtı etkileri olduğu tespit edildi.
MEME KANSERİNDE DE ETKİLİ
Japon bilimadamları; Koenzim Q10'un kolon kanserinde tümör sayısını azalttığını ve tümörlerin diğer dokulara sıçramasını önlediğini saptadı. Yapılan çalışmalarda, Koenzim Q10'un Tamoksifen isimli maddeyle beraber verildiği tedavilerde; meme kanseri tümörlerini küçülttüğü de görüldü. Hem hayvanlar, hem de insanlar üzerinde yürütülen bir diğer çalışmada ise; önemli bir bağışıklık artırıcı olarak nitelendirilen Koenzim Q10'un kalpte toksiteyi azalttığı tespit edildi. Yeni araştırmalar; Koenzim Q10'un sağlıklı hücreleri koruma altına aldığını, aynı zamanda kemoterapinin yan etkilerine ve kanser hücrelerinin vücutta yarattığı hasara karşı koruduğunu gösteriyor.
TIP DÜNYASI 56 YIL ÖNCE KEŞFETTİ
1957 yılında keşfedilen Koenzim Q10, yarım asrı aşkın bir geçmişe sahip. Hücresel metobolizmayla ilgili bir besin maddesi olan Koenzim Q10'un etkileri ömür boyu sürüyor. Bu enzim; son yıllarda yararlı etkileriyle ön plana çıkıyor.
BAĞIŞIKLIĞI ARTIRIYOR
Koenzim Q10; insan sağlığını korumada ve yaşam süresini uzatmada çok etkili bir enzim. Birçok kanser tedavisinde kullanılan Koenzim Q10'un, meme kanserinde çok yönlü bağışıklık artırıcı ve tümör düşürücü etkisi bulunuyor. Koenzim Q10'la ilgili Roma'da yapılan bir araştırmada; bu enzimin tedaviye dirençli kanserlerde, hastaların bağışıklığını artırdığı tespit edildi. Ayrıca, cerrahi müdahale gerektiren cilt kanserlerinde de tedavinin temelini oluşturduğu görüldü. Koenzim Q10; kanser tedavisinin yan etkilerini de azaltıyor. Kemoterapinin hücrelerde yarattığı hasarı en aza indiren bu madde; ayrıca hastaların sitokin değerlerini dengeleyerek tümörün yayılmasını engelliyor.
KAN BASINCINI DÜŞÜRÜR
Kalp ve damar sistemi üzerinde sayısız olumlu etkisi bulunan Koenzim Q10; vücutta enflamasyonun (iltihap) azaltılmasında da rol oynar. Yüksek kan basıncını düşürücü etkisiyle hipertansiyonla da mücadele eden bu enzim; ayrıca Parkinson hastalığının zararlarının azaltılmasında da çok önemlidir.

Kaynak:sabah

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.