Pages

9 Mart 2013 Cumartesi

Aspirin kanser riskini yüzde 20 düşürüyor

GOOGLE REKLAMLARI
Her gün düşük dozda alınan Aspirin, kanser türlerine karşı koruyucu etki sağlıyor. 55 yaş ve üzerindeki kişilerde maksimum etkiyi gösteren ilaç; kansere yakalanma riskini yüzde 20 oranında azaltıyor.Aspirin ve kanser arasındaki ilişkiyle ilgili çalışmalar, 20 yıldır devam ediyor. Uzmanlar, günlük 75 miligram Aspirin alımının; kanser riskine karşı yüksek bir koruma sağladığını belirtiyor. Aspirin'in her gün kullanımının, tüm kanser türlerindeki risk oranını yüzde 20 azalttığı biliniyor. Özellikle 54-65 yaş arasındaki kişilerde, kansere bağlı ölümlerin azaltılmasında önemli etkiler gözlendi. Bu kişilerde, kanserden ölüm oranının yüzde 30-40 oranında azaldığı tespit edildi.
20 YIL BOYUNCA İZLENDİ
Aspirin'in kolon kanserinin önlenmesinde de büyük rol oynadığı belirtiliyor. Amerikalı araştırmacılar; Aspirin tedavisiyle, 20 yılda kolon kanserinden ölme riskinin yüzde 35 azaldığını tespit etti. İlacın, en çok üst kolon kanserlerinde fayda sağladığı görüldü. Yine Amerika'da yürütülen bir çalışmada; beş yıl boyunca Aspirin kullanımının, yaşlı erişkinlerde sıkça görülen kolorektal kanser riskini azalttığı görüldü. Oxford Üniversitesi araştırmacıları da, kolorektal kansere yakalanma riskinin Aspirin tedavisi sonrası yüzde 20 azaldığını tespit etti.
SEKİZ ÇALIŞMA YAPILDI
Aspirin'le ilgili yürütülen toplam sekiz çalışma; 2010 yılında İngiliz The Guardian gazetesine de konu oldu. Gazetede; her gün Aspirin alan kişilerin anti-kanser mekanizmasının geliştiği ifade edildi.
55 YAŞ ÜZERİNDE ETKİLİ
Aspirin'in kanser önleyici etkisinin; en çok 55 yaş ve üstündeki kişilere yarar sağladığı görüldü. Uzmanlar; çok düşük dozda alınan bu ilacın faydalarının, yan etkilerinden fazla olduğuna ve olumlu etkisinin tüm kanser türleri için geçerli olduğuna dikkat çekiyor. Aspirin'in içeriğinde bulunan moleküller, kansere neden olduğu bilinen COX-2 enzimini sindirmeye yardımcı olur. İlaç bu özelliğiyle, kanserle mücadele eder ve kanserli hücreyi yok eder. Aspirin'in mide üzerinde bazı yan etkileri vardır. Doğal gıdalarla bu etkileri en aza indirmek mümkündür.
GECE YOĞURT VE SÜTLE BİRLİKTE ALINABİLİR
Aspirin'le ilgili yürütülen bir çalışmada; 12 bin 500 kişi üzerinde inceleme yapıldı. Bu çalışmada, Aspirin'in kanser ölümlerinde 20 yıllık süreçte, ortalama yüzde 20 azalma sağladığı görüldü. Bu oran kanser türlerine göre değişirken; özofagus kanserinde yüzde 50, bağırsak kanserinde yüzde 40, akciğer kanserinde yüzde 60 ve prostat kanserinde ise yüzde 10 oranında düşüş tespit edildi. Uzmanlar, Aspirin kullanmaya başlamak için en uygun dönemin 45-50 yaş arası olduğunu söylüyor. İlacın, geceleri kalsiyum içeren yoğurt ve süt gibi gıdalarla birlikte alınmasının etkisini artırabileceği belirtiliyor. Bu durumda, Aspirin'in yan etkilerine karşı da koruma sağlanıyor.
MİDENİZE DOĞAL KORUMA
Aspirin'in bazı durumlarda mide kanaması ve ülser gibi yan etkileri olabilir. Mideyi bu olumsuz etkilerden korumak için doğal besinlerden yararlanılabilir. Güçlü bir antioksidan olan böğürtlen; birçok koruyucu besin maddesi içerir. Böğürtlen özleri; sindirim sistemiyle ilgili kanserlere karşı koruyucu etki sağlar. Ahududu özleri de mide enfeksiyonlarını bloke eder. Birçok ülkede reçeteyle satılan çinko da, mideyi koruyucu etkiye sahiptir. Bu madde, ülser ilaçlarının içinde de bulunmaktadır.
KANSER ENZİMİYLE SAVAŞIP YOK EDİYOR
Aspirin'in kanser karşıtı etkisi; COX-2 isimli enzimi yok etme gücünden kaynaklanıyor. COX-2, 1991 yılında yapılan çalışmaların ardından kanserin başlangıç merkezi olarak kabul edildi. Son çalışmalara göre Aspirin, cilt kanseri türlerinde de tümör oluşumunu engelliyor.

Kaynak:sabah

0 yorum:

Yorum Gönder

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.