Pages

2 Nisan 2013 Salı

Kalp ve kemik sağlığı için tavuk eti tüketin

GOOGLE REKLAMLARI
Son yıllarda yapılan birçok araştırmanın sonuçları, tavuk etinin özellikle kalp ve kemik sağlığı için önemli olduğunu gösteriyor. Tavuk eti ayrıca hafıza kaybına ve kansere karşı da önemli bir koruyucu.Sağlıklı beslenme açısından vazgeçilmez bir gıda olan tavuk eti; protein açısından zengin oluşu ve vitaminmineral içeriğiyle de uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Berrin Yiğit, tavuğun sağlığımız için faydalarını anlattı:
Protein açısından zengin olan tavuğun yaklaşık 120 gramı, günlük protein ihtiyacının yüzde 67.6'lık bölümünü karşılar.
Yağsız bonfile yerine derisiz tavuk göğsü yiyerek, hayvansal yağ alımınızı yarı yarıya düşürebilirsiniz.
Tavuk eti, kemik sağlığının korunması açısından da önemlidir. Framingham Osteoporosis tarafından 615 denek üzerinde yapılan bir araştırmaya göre; her gün tavuk göğüs eti tüketen bireylerin kalça ve omurga kırıklarıyla karşı karşıya kalma riski ciddi miktarda azalıyor.
Tavuk eti, kansere karşı koruyucu besinsel içeriğe sahiptir. DNA yapısında bulunan niasin maddesinin yetersizliğinde, genetik yapı bozularak kanser riski ortaya çıkar. Çok iyi bir B vitamini kaynağı olan tavuğun 120 gramında ciddi miktarda niasin bulunur.
İnsan sağlığı için elzem olan elementlerden biri olan selenyum da tavuk etinde bol miktarda bulunur. Öte yandan çalışmalar göstermiştir ki; kanser ve selenyum oranları arasında zıt korelasyon vardır. Yani ne kadar çok selenyum tüketilirse, kansere yakalanma riski de o kadar azalır. 120 gram tavuk etiyle, günlük selenyum ihtiyacının yüzde 40'ı karşılanabilmektedir.
Tavuk eti, kan şekeri dengesizliklerinin düzenlenmesinde de önemli bir yere sahiptir.
Tavukta bolca bulunan niasin, yediklerimizin enerjiye dönüşebilmesi için gerekli olan birçok faaliyette etkilidir. Ayrıca bu madde, kan şekeri kontrolü için de gereklidir.

KALP SAĞLIĞI İÇİN TAVUK YİYİN
Amerika'da yapılan araştırmalar; tavuk etinin, kalp krizi riskini önemli oranda azalttığını kanıtladı.
Harvard Halk Sağlığı Fakültesi'nde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre; tavuk eti tüketimi kadınlarda kalp krizi riskini yüzde 19 oranında düşürüyor.
Bilim adamları; koroner kalp hastalıkları riskini azaltmak için daha düşük yağ içeren ve protein açısından zengin olan tavuk, balık ve fındık tüketilmesini öneriyor.
B6 vitamini eksikliğinde, damarlara zarar veren parçacıklar oluşur; bu da kardiyovasküler hastalıklara davetiye çıkarır. Bu nedenle tavuğun düzenli tüketimi B6 vitamini ihtiyacı ve kalp sağlığı için önemlidir.

ALZHEİMER VE HAFIZA KAYBINA KARŞI
Tavuk etinde bulunan niasin maddesi, Alzheimer ve yaşa bağlı hafıza kayıplarının önüne geçilmesinde önemli yere sahip. Neurology dergisi tarafından 3 bin 718 kişi üzerinde yapılan bir çalışmaya göre; niasin bakımından zengin beslenmesi olanların, Alzheimer ve hafıza kaybı riskleri yüzde 70 oranında azalmaktadır.
Vücudun yaşamsal metabolik reaksiyonları için gerekli enerjiyi sağlayan B6 vitamini bakımından da çok zengin olan tavuk eti; bir çeşit 'acil enerji kiti' görevi görür.

HAMİLELER İÇİN GEREKLİ BİR GIDA
Hollanda halk sağlığı araştırmacıları tarafından hamileler üzerinde yapılan bir araştırmanın sonuçlarına göre; hamileliği sırasında B12 bakımından zengin olan tavuk eti tüketen kadınların bebekleri daha uslu oluyor.
Uzmanlar; hamile kadınlara, hamileliklerinin başlangıcından itibaren özellikle tavuk eti ve yumurta tüketmelerini öneriyor.

VİTAMİN-MİNERAL DEPOSU
Tavuk etinde; A ve özellikle B grubu vitaminler bulunur.
Tavuk eti; demir, çinko, fosfor ve magnezyum mineralleri bakımından da zengindirler.
Tavuk, biyolojik değeri bakımından yumurta proteinlerinden sonra gelen en değerli et proteini özelliğine sahiptir.
Ayrıca niasin, B2, B6 ve B12 vitaminleri bakımından da zengin besinler arasında sayılır.

TAVUK PİŞİRMENİN PÜF NOKTALARI:
En önemli nokta; çiğ tavuğun kesinlikle diğer besinlerle (özellikle de çiğ servis edilecek yemeklerle) temas etmemesidir.
Tavuğunuzu yıkadıktan sonra kullandığınız tüm malzemeleri ve elinizi özenle yıkamalısınız.
Tavuk marine edecekseniz muhakkak buzdolabında bekletin.
Donmuş tavuğunuzu çözerken muhakkak buzdolabında bırakın ve altına su damlatmayacak bir tabak yerleştirin.

KİMLER DİKAT ETMELİ?
Böbrek hastaları ya da gut hastaları; tüm pürinden zengin besinleri olduğu gibi tavuğu da duruma göre kısıtlamalıdır. Tavukda doğal olarak bulunan pürin sağlıklı bireyler için risk değildir çünkü doğal olarak vücuttan atılır.

Kaynak:sabah

Migrene Türk bilim adamları çare buldu

GOOGLE REKLAMLARI
Hacettepe Üniversitesi Nörolojik Bilimler ve Psikiyatri Enstitüsü ile Tıp Fakültesinde yapılan araştırmalarda, migrenin neden kaynaklandığına ilişkin önemli bulgular elde edildi.Beyindeki sinir hücrelerinin üzerinde bulunan duyargaların normal fizyolojik dengeler zorlandığında alarm sinyalleri yayarak migren ağrısını başlattığına ilişkin bulgular elde edilen bilimsel çalışmayla ilgili makale, dünyanın saygın bilim dergilerinden Science'de yayımlandı.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nörolojik Bilimler ve Psikiyatri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Turgay Dalkara, Türkiye'de migrenin halk arasında görülme sıklığının yüzde 16 olduğunu söyledi.

Bugüne kadar migren ağrısının nasıl meydana geldiğinin bilindiğini ancak neden başladığına dair tespitin bulunmadığını vurgulayan Dalkara, ''Migrenli kişilerde beyinde her şey normal görünüyor, bir bozukluk tespit edilmiyor ama zaman zaman başınız ağrıyor. Bilinen migren tetikleyicileri var. Bunlar neden sadece bir grup insanda tetikleyici oluyor? Bu konularda ikna edici bilimsel bilgiler yoktu'' dedi.

Dalkara, gözde ışıkların çakması ve kıpırdamaları sonrası görme alanın bulanıklaşması şeklinde gelişen ''aura olayı''ndan 20-60 dakika sonra migren ağrısının başladığını, ancak bu olay ile ağrı arasındaki bağlantı yollarının daha önce bilinmediğini anlattı. Araştırmalarının ''aura olayı'' ile migren arasındaki bağlantıyı ortaya koyduklarına dikkati çeken Dalkara, şöyle konuştu:

''Beyinde, sinir hücreleri yani nöronların üzerinde sensör diyebileceğimiz duyarlı kanallar var. Sinir hücreleri fonksiyonlarını görürken, fizyolojik denge çok iyi kurulamadığında yani sinir hücreleri strese, sıkıntıya girdiğinde oradaki moleküler duyargalar aktive oluyor ve alarm sinyalleri veriyor. Nöron stresi bu sensörlerle hissediyor, sensör aktivitesi sonucu tetiklenen sinyalizasyon sistemi ağrıyı oluşuyor. Biz bu duyargalarla ağrı arasındaki yolu gösterdik. Duyargaların daha önce böyle bir fonksiyonu olduğu bilinmiyordu.''
''TÜRKİYE'DE BU BİR İLK''

Migren ağrılarının nasıl başladığına ilişkin ortaya attıkları hipoteze ilişkin yaklaşık 5,5 yıldır çalıştıklarını belirten Dalkara, çok kesin ispatlar gerektiği için 6 kişilik ekiple pek çok deney gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Yaptıkları deneylerin sonuçlarının dünyanın en önemli bilim dergilerinden olan Science'de yayımlandığına dikkati çeken Dalkara, ''Türkiye'de bu bir ilk. Bizim içinde mutlu bir olay. Bugüne kadar tümüyle Türkiye'de yapılmış tıp ve hayat bilimleri alanında Science'de yayımlanan bir araştırma yoktu'' dedi.

Dalkara, elde ettikleri bulgulara farelerde yaptıkları deneylerle ulaştıklarını ifade ederek, artık hipotezin geçerliliğini insanlarda yapacakları araştırmalarla test edeceklerini, sonrasında da yeni ilaç geliştirme çalışmalarına başlayacaklarını söyledi.

Kaynak:sabah

20 Dakika 13.Bölüm 2 Nisan

GOOGLE REKLAMLARI
Bugün büyük gün. Bugün Ali Melek'i Demirbahçe'den kaçıracak. Kavuşmalarına tam 16 saat kaldı.
Ali her geçen dakika dışarıda planı adım adım uyguluyor. Bu arada Melek'in de içeride yapması gerekenler var. Ve Zorba'nın da. Fakat bu o kadar kolay olmayacak. Çünkü Muavin içeride bir şeyler döndüğünü anladı bile. Bugün Melek'i de çevresindekileri de rahat bırakmayacak.
İçeride Muavin, dışarıda Ozan. O da şimdi bir kaçışın kokusunu aldı. Göreve döndüğü ilk gün bu kokuyu takip edecek Ozan. Fakat güçlü olması gerekiyor. Çünkü aşkı, görevine engel olabilir.
Günün sonunda, 16 saat geriye doğru akıp bittiğinde, Ali ve Melek herkesten sıyrılıp bir araya gelebilecek mi?

Öyle Bir geçer zaman ki 109. Bölüm 2 Nisan

GOOGLE REKLAMLARI
Cemile, Mete’yi kurtarabilmek için Tuğrul’un şartını kabul ediyor. Cemile ile Mete’nin aylar sonra kavuşması, ikisi için de hem sevinç, hem acı doludur. Annesinin buraya nasıl geldiğine bir türlü anlam veremeyen Mete, Tuğrul’dan annesinin kabul ettiği şartı öğrenir. Ancak Cemile akıllı davranır. Mete hapishaneye dönmeden Arif’ten boşanma evraklarını imzalamayı kabul etmez.
Soner ile Bahar’ın karşılaşması ise yine olaylı olur. İkili, hocanın zoru ile karate yapmak zorunda kalır. Bahar’ın döndüğünü kendisinden sakladıklarını öğrenen Soner, bu duruma çok bozulur. Kafasında öç alma planları olan Hakan ise Carolin’den evlenmek için sağlık raporu ister. Carolin ona tam anlamı ile güvenemese bile istediklerini yerine getirir. Mete hapishaneye geri döner fakat, Tuğrul ona çıkış hediyesi olarak Osman’ın Ayça ile evlendiği haberini verir. Bahar’ı yanlarına dönmesi için ikna etmeye giden Soner, bir sürpriz ile karşılaşır.
Bahar’ın yanında 1 yaşlarında, sarışın, mavi gözlü bir bebek vardır. Soner, adı Taner olan bebeğin kendi çocuğu olmasından şüphelenir. Ancak Bahar bebeğin yardımcı olduğu bir ailenin oğlu olduğunu söyler. Arif, Halit’i bulur ve onu kendisi ile gelmeye ikna etmeye çalışır. Askerler ise bu kez Arif için gelirler.

1 Nisan 2013 Pazartesi

Bir Aşk Hikayesi 2.Bölüm 2 Nisan

GOOGLE REKLAMLARI
Bir Aşk Hikayesi'nin bir önceki bölümünde bir nikahta yaşanan silahlı saldırıda yaralanan Korkut Ali, kendisini Türkiye'de bulmuştu. Kendisi gibi evlatlık verilen kız kardeşine ulaşan Korkut Ali, öz annesini zor da olsa bulmuş fakat büyük bir hayal kırıklığı yaşamıştı. Ünlü bir oyuncu olan annesi, ünlü bir şarkıcı olan oğlu Tolga'yla birlikte yaşamaktaydı. Ali Korkut, yoksulluk yüzünden kendisini terk ettiği zannettiği annesinin lüks içinde bir yaşam sürdüğünü görünce öfke ve nefret duygularıyla doldu. Ali Korkut, Almanya'dan beri aşık olduğu Ceylan'la İstanbul'da da karşılaştı. Ceylan'ın ailesi Ali Korkut'un öz annesinin evinin hizmetinde çalışmakta, Ceylan da Ali Korkut'un üvey kardeşine karşı gizliden gizliye bir aşk yaşamaktaydı.
2 Nisan Salı akşamı FOX TV'de yayımlanacak olan Bir Aşk Hikayesi 2. Bölümde annesini bulabilmek ümidiyle televizyon programına çıkacak olan Korkut Ali, tahmin etmediği bir gerçekle de yüzleşecektir. Kendisini çok üzecek bir dramla karşılaşacak olan Korkut Ali, annesini bulmaya da adım adım yaklaşacaktır. Eda ve Tolga cephesinde ise yeni gelişmeler yaşanacaktır. Tolga ve Eda arasındaki aşk giderek derinleşirken Ceylan da Tolga'nın mutluluğu için aşkını kalbine gömecektir. Yıllar önce terk edildiği yetimhanenin kapısından içeri girecek olan Korkut Ali, hayatının aşkıyla ve annesinin kendisini hayrete düşürecek gerçeğiyle yüzleşecektir.

Yol Ayrımı 16.Bölüm 2 Nisan

GOOGLE REKLAMLARI
Yol Ayrımı'nın bir önceki bölümünde Ayşe, Kamil'in öz babası olduğunu itiraf etmesiyle büyük bir şok yaşamıştı. Nermin de bu gerçek karşısında Ayşe'nin hasta olup yatağa düşmesi üzerine Kamil'e öfke kusmuştu. Ayşe'nin daha çabuk iyileşebilmesi için yurt dışına gönderilmesine karar verildi. Diğer yandan Selim, karakolda Kurtuluş dergisi hakkında sorguya çekildi. Söz konusu Selim'in ve arkadaşlarının geri adım atmasını sağlayamamıştı. Ahmet Ağaoğlu'nun Serbest Fırka'dan ayrılması iktidarın gündemini meşgule den en önemli konu olmuştu. Yunus Nadi ve Asım Bey, haberi duyar duymaz büyük bir şaşkın yaşadı, herkes Serbest Fırka'nın geleceği hakkında farklı yorumlar yaptı. Mustafa Kemal de Ağaoğlu'nun ayrılış sebebini öğrenmek istedi.
2 Nisan Salı akşamı TRT 1 ekranlarına gelecek olan Yol Ayrımı 16. Bölümde babasız geçen yıllarının hesabını Kamil'den soracak olan Ayşe, kendisini kahredecek cevaplarla karşılaşacaktır. Nermin ise Ayşe'nin çekeceği ıstıraplar karşısında çaresiz kalacaktır. Doktor Lütfü, Ayşe'nin kendisine gelebilmesi için yurt dışına gönderilmesi konusunda ısrar edecektir. Ahmet Ağaoğlu'nun dönüşü Serbest Fırka'nın ayağa kalkmasını sağlayacaktır. Diğer yandan Fethi Okyar da partiyle ilgili çıkan haberleri yalanlamak üzere bir basın toplantısı düzenleyecektir. Selim ise hapishaneden karakoldan çıkar çıkmaz Ramiz'in kendisinden şairliği bırakmasını istemesiyle şok olacaktır. Kadir'in çalışmaları ile Fırka'nın takdirini toplayacaktır. Kurtuluş dergisi içi büyük bir destek Şükran'ı çok sevindirecektir.
Ayşe artık gönderilmek istenmektedir. Ve bu konuda Doktor Lütfü iddialı olmaktadır. Ayrıca Ahmet Ağaoğlu tekrar dönmüştür. Bu dönüş ile Serbest Fıkra tekrar harekete geçmiştir. Ancak Serbest Fıkra için birçok asılsız haberler çıkmıştır. Öncelikle bu haberlerin yalanlanması gerekmektedir. Bu neden ile Fatih Okyar bir toplantı yapar. Bu toplantıda haberlerin yalan olduğu ile ilgili gerekli tüm açıklamalar yapılacaktır. Bu ve daha fazla olay 2 Nisan Salı gece saat 23.00 da ekranlarda olacak.

Benim İçin Üzülme 22.Bölüm 2 Nisan

GOOGLE REKLAMLARI
Niyazi, Bukenin, Harunla evleneceğine inanmak istemez. Nerminin tüm engellemelerine rağmen gidip Bukeyi görecektir. Ancak Niyazi bu sefer de Harun engeliyle karşılaşır. Şahin, Nazın bitmek bilmeyen istekleriyle uğraşırken şok bir haberle sarsılır. Bahar, Nazla olan ilişkisini öğrenmek üzeredir. Arif ve Orhanın yaptıkları motosiklet test aşamasına gelmiştir. Orhanın hayali motosikletle Annanın yanına gitmektir. Fakat Yaşarın da, Anna ile ilgili planları vardır.Birbirinden farklı hikayeleri, güçlü ve renkli karakterleriyle, apayrı coğrafyalarda, farklı dillerde anlatan; İstanbul' dan Batum' a, Kars' tan Artvin Hopa' ya kadar uzanan bir aşk masalı"BENİM İÇİN ÜZÜLME" yüreğinize dokunacak.
Karadeniz' in iki köklü ailesinin oğulları kankardeşler Niyazi ve Harun, babasıyla birlikte Karadeniz'e mevsimlik işçi olarak gelmiş olan dünyalar güzeli doğulu kız, Buke' ye aşık olurlar... Bu aşk, iki aileyi de sonu gelmez acılara sürükleyecek, geri dönülmez bir çatışmanın fitilini ateşleyecektir. Diğer yandan, Avcıoğlu ailesinin yıllardır evinden uzak kalan başarılı, zeki ve yakışıklı oğlu Sinan, onu öz oğlu gibi seven maden kralı ŞahinYılmaz'ın genç ve güzel eşi Kılıçoğlu'larından Bahar'la tanışacaktır... Şahin'in işlerinin başına geçirmek istediği Sinan ve karısı Bahar'ı; iki ailenin aklına bile getirmek istemeyeceği çok farklı bir gelecek bekliyordur.Ayrıca dedesinin baskılarına boyun eğmeyip Batum'da bale eğitimi almak isteyen Birgül ile her şeye rağmen hayata tutunmaya çalışan zihinsel özürlü abisi Orhan, hayalleri için önlerine çıkan tüm engelleri aşmaya çalışacak ve sonuna kadar mücadele edeceklerdir.